Voľby pod Tatrami prebehli v poriadku, niekde chýbali volebné lístky

12.06.2010 Poprad

Poprad 12. júna (TASR) – Hodinu pred uzavretím volebných miestností väčšina Obvodných volebných komisií (ObVK) pod Tatrami a na Spiši konštatovala pokojný priebeh volieb, až na menšie drobnosti.
Predseda ObVK v Spišskej Novej Vsi Ladislav Lučiviansky uviedol, že niekde sa vyskytol problém s nedostatkom volebných lístkov niektorých strán. \"To sú drobné ľudské chyby, ktoré sa vyriešili ešte počas volieb, \" priblížil. Podľa neho bola účasť na voľbách dosť vysoká, ľudia mali záujem voliť. Boli okrsky, kde sa účasť blížila k 70 percentám, v celom obvode to bude v rozmedzí od 50 do 60 percent. Na ObVK v Spišskej Novej Vsi nebola počas celého dňa podaná žiadna sťažnosť, ani podnet pre porušovanie priebehu volieb.
\"U nás je to od počiatku bez problémov, nemali sme hlásené žiadne problémy, volebná účasť je vyššia oproti minulým parlamentným voľbám, \" zhodnotil priebeh volieb pod Tatrami zapisovateľ ObVK v Poprade Ladislav Maličký. Aj tu sa stalo, že v niektorých obciach bol nedostatok volebných lístkov a museli sa dodať ďalšie. \"Bolo to predovšetkým pre zvýšený počet voličov, ktorí volili na voličský preukaz, \" uviedol Maličký. Volebná účasť v okresoch Poprad a Levoča sa podľa neho pohybuje okolo 60 percent.
Úplne pokojne a bez akéhokoľvek incidentu prebiehajú počas celého dňa voľby aj v územnom obvode Kežmarok. Zapisovateľka ObVK Gabriela Petrušková uviedla, že komisii sa podarilo skontrolovať viac ako dve tretiny zo všetkých 67 okrskov. Volebná účasť sa v poobedňajších hodinách pohybovala okolo 30 percent, ku večeru sa však počet voličov ešte zvýšil. \"Bolo vo volebných okrskoch ešte dosť ľudí, hlavne mladých, \" povedala Petrušková.
Dosť vysoká volebná účasť bola aj v okrese Stará Ľubovňa, zvýšený bol aj tu počet voličov s voličským preukazom. „Bol aj taký prípad, že v menšej obci Matysová bolo 67 zapísaných voličov a ďalších 29 volilo na voličský preukaz, “ konkretizoval zapisovateľ ObK v Starej Ľubovni Mikuláš Majer. Percentuálne sa na voľbách zúčastnilo vyše 50 percent obyvateľov, niektoré obce podľa Majera dosiahnu aj 100-percentnú účasť.
ObVK nedostala žiadne oficiálne sťažnosti, dohady o skupovaní hlasov v Starej Ľubovni sa tak zatiaľ nepotvrdili. V obciach Sulín a Mníšek nad Popradom, ktoré sú po povodniach sčasti ešte odrezané od sveta, sa volilo pomocou prenosnej urny. „Pripravené máme aj terénne policajné vozidlá, ktoré sú schopné priniesť volebné výsledky, nemal by s tým byť problém, “ zhodnotil Majer.
 

Vyberte región